Kistarcsa Város Önkormányzata a KMOP-3.3.3-13 Megújuló energiahordozó felhasználás növelése tárgyú felhívásra sikeres pályázatot nyújtott be 2013-ban.
A projekt elszámolható összköltsége 47.815.500.- Ft, az igényelt támogatás összege 47.815.500.- Ft melynek mértéke 100 %.

Összesen 200 db 250 WP egységteljesítésű napelem kerül telepítésre az intézmények (Gesztenyés óvoda, Egészségház és a Polgármesteri Hivatal) tetőfelületén, ami így 50 kWp névleges teljesítményű napelemes kiserőműnek felel meg. A napelemek által megtermelt egyenáramot inverterek alakítják kisfeszültségű váltóárammá, mely közvetlenül az adott beruházási helyszín fogyasztói hálózatába kerül betáplálásra.

Az Önkormányzat az így megtakarított költségeket más beruházásokra tudja fordítani szolgálva ezzel a lakosság és a város érdekeit.

A hasznosítható villamos energia mennyisége a elsősorban, mint „rezsi” megtakarítás jelentkezik, de nagyobb léptékben gondolkodva ez a megtakarítás hozzájárul a hagyományos erőműveknél felhasználásra kerülő energiahordozók mennyiségének csökkentéséhez, ami egyben az ország ÜHG kibocsájtásának mérsékléséhez is vezet.

Napjaink növekvő energiafelhasználása mellett az alternatív energetikai projektek, mint például a jelenlegi beruházás is, ésszerűen aknázzák ki hazánk rendelkezésre álló megújuló energetikai potenciálját, ezzel csökkentve az ÜHG kibocsájtást valamint az energiaimporttól való függőséget.


A projekt kezdés dátuma 2014.02.21.
A projekt befejezésének dátuma 2014.09.30.