Kistarcsa Város Önkormányzata 50 374 194 Ft uniós és hazai támogatást nyert a Megújuló energiahordozó - felhasználás növelése című pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretén belül. A projekt összköltségvetése bruttó 50 374 194 Ft. A támogatási intenzitás 100%.

Kistarcsa Város Önkormányzat intézményén, a Simándy Általános Iskola tetőfelületén napelemes kiserőmű került telepítésre és ez által csökkent az intézmény fenntartási költsége. Az Önkormányzat az így megtakarított költségeket más beruházásokra tudja fordítani szolgálva ezzel a lakosság és a város érdekeit.

A projekt megvalósítása során összesen 192 db 250 WP egységteljesítésű napelem kerül telepítésre az iskola tetőfelületén, ami így 48 kWp névleges teljesítményű napelemes kiserőműnek felel meg. A napelemek által megtermelt egyenáramot inverterek alakítják kisfeszültségű váltóárammá, mely közvetlenül az adott beruházási helyszín fogyasztói hálózatába kerül betáplálásra, csökkentve így a fenntartási költségeket.

Napjaink növekvő energiafelhasználása mellett az alternatív energetikai projektek, mint például a jelenlegi beruházás is, ésszerűen aknázzák ki hazánk rendelkezésre álló megújuló energetikai potenciálját, ezzel csökkentve az ÜHG kibocsájtást valamint az energiaimporttól való függőséget.

Jelen projekt megvalósulása példaként szolgálhat más magán vagy önkormányzati beruházók előtt, hogy a napenergia hasznosítás nem csupán álom, hanem realitás. A tervezett napelemes kiserőmű várhatóan évente 50 927 kWh villamos energiát termel melyből az inverterek önfogyasztása után ténylegesen 50 899 kW/év mennyiség hasznosítható.

A projekt kezdés dátuma 2014.05.13.
A projekt befejezésének dátuma 2014.09.30.